Sfaturi Utile

Sfaturi Utile

Control stomatologic periodic

Daca vă doriţi dinţi sănătoşi ,obisnuiţi-vă ca măcar o dată pe an, să reveniţi la medicul stomatolog pentru un control GRATUIT. Acesta este important şi foarte util pentru a elimina posibilitatea de a agrava anumite probleme.Cu această ocazie, medicul stomatolog, verifică dacă totul este bine şi vă poate oferi sfaturi despre cum este cel mai bine să vă întreţineţi dantura.

Periuţa dentară electrică vs. periuţa dentară clasică

Sunt periuţele electrice mai eficiente decât cele manuale?

Primele periuţe dentare electrice au apărut în urmă cu 40 de ani şi aveau ca scop realizarea igienei orale mai rapid, mai uşor şi mai eficient. Testele ştiinţifice au demonstrat că periuţele electrice din prima generaţie nu prezentau avantaje superioare periuţelor manuale convenţionale.

Din anii ’90 gama s-a diversificat permanent, au apărut periuţe electrice moderne, astăzi existand două clase diferite: periuţe electrice cu cap rotund şi periuţe electrice sonice.

Periuţa electrică cu cap rotund care combină mişcările de rotaţie oscilante cu mişcări pulsatorii de înaltă frecvenţă asigură efectul 3D, această combinaţie de mişcări având ca rezultat îmbunătăţirea periajului dentar.

La periuţele electrice sonice, foarte importantă este amplitudinea (distanţa parcursă de terminaţiile perilor vibratori) care trebuie sa fie de 3-4 mm.

Avantaje şi dezavantaje

Periuteţe electrice cu cap rotund s-au inventat în ideea de a copia periuteţe profesionale din cabinetele stomatologice. Avantajul acestui tip de periuţă este asigurat de dimensiunile mici ale capului periuţei, care permite periajul şi în zonele cavităţii bucale mai greu accesibile, însă presupun o manipularea mai precisă. Fiecare dinte trebuie periat separat, până la marginea gingivală pe care nu trebuie să o depăşească. În plus capul periuţei trebuie să urmarească conturul fiecarui dinte astfel încât să se poată curăţa cât de mult posibil în spaţiile interdentare, fără a exercita presiuni prea mari. Periuţele electrice sonice sunt mai uşor de utilizat. Acestea se tin aplicate pe dinţi la fel ca periuţele de dinţi manuale, la un unghi de 45° faţă de dinte, cu vârful perilor spre gingii şi au avantajul că periază în acelaşi timp o suprafaţă mai mare decât periuţele cu cap rotund. Undele sonice contribuie la producerea amplitudinii optime a perilor aflaţi în capul periuţei dentare şi acţionează eficient în îndepărtarea plăcii dentare, asigurând un periaj dentar perfect.

Care periuţă este mai bună?

Numeroase studii clinice au demonstrat că atât periuţele cu cap rotund care produc mişcări de rotaţii oscilante cât şi cele sonice sunt net superioare periuţelor manuale convenţionale.

Periuţele electrice cu cap rotund sunt recomandate persoanelor care au o manualitate bună şi care sunt foarte motivate.

Cele sonice sunt mai uşor de utilizat şi se recomandă tuturor, atât copiilor cât şi adulţilor.

La alegerea periuţei dentare electrice este bine să se ţină cont de existenta unui “timer” integrat în periuţă (un periaj eficient durează 2 minute pe fiecare arcadă). Foarte importante sunt frecvenţa, oscilaţia şi mai ales amplitudinea periuţei. Periuţele electrice cu baterii au o putere mai mică decât cele cu acumulatori.

Cei care iau in considerare recomandările noastre şi respectă cu stricteţe modul de utilizare a periuţelor electrice, pot imbunătăţi semnificativ igiena dentară personală.

Periajul interdentar – esenţial pentru sănătatea danturii

Zonele interdentare reprezinta aproximativ 40% din suprafata totala a dintelui, iar neglijarea igienei locale este una din principalele cauze ale aparitiei problemelor de sanatate orala.

Majoritatea adultilor prezinta carii si probleme gingivale cu punct de plecare in zonele interdentare pentru ca placa dentara se acumuleaza rapid in aceasta arie si este dificil de indepartat.

Periajul obisnuit si utilizarea atei dentare, de multe ori, nu sunt suficiente pentru a indeparta corect depunerile de placa dentara. Pentru o igiena orala corespunzatoare este recomandata si folosirea periutelor interdentare, conform recomandarilor medicului dentist. Mai mult, periutele interdentare reprezinta o componenta indispensabila a igienei orale a unor categorii speciale de pacienti cum sunt purtatorii de aparate ortodontice fixe sau purtatorii de lucrari dentare pe implanturi sau imobilizari dentare.

Colgate-Palmolive a lansat in Romania periutele interdentare Colgate Total , o solutie inovatoare pentru indepartarea placii dentare si mentinerea unei igiene orale corecte.

Periutele interdentare Colgate Total, cu o tehnologie inovativa, unica pe piata, au la baza o configuratie speciala a perilor care ajuta la curatarea in profunzime a spatiilor interdentare.

Capul periutelor, cu peri Tri-Proxi, cu sectiune triunghiulara, este special dezvoltat pentru a se adapta formei triunghiulare a spatiului interdentar, indepartand astfel placa dentara fara a rani gingiile. Manerul ergonomic faciliteaza utilizarea periutelor in diferite moduri si ajuta la curatarea eficienta a zonelor greu accesibile.

Secretele folosirii aţei dentare

Dacă de exemplu îţi arunci periuţa de dinţi şi în locul ei foloseşti aţa dentară o dată sau de două ori pe zi vei obţine o igienă dentară mai bună decât dacă ai folosi doar periuţa de dinţi ( de 3, 4 sau de 10 ori pe zi)

Există câteva alternative la tradiţioanala aţă dentară. Fiecare variantă este acceptabilă, dar nici una nu poate substitui aţa dentară.

  • Duţurile bucale sunt comode şi usor de folosit. Sunt indicate în special la pacienţii care au punţi , aparate ortodontice sau care întâmpină dificultăţi în folosire aţei dentare.
  • Pacienţii care folosesc şi periajul şi aţa dentară regulat dar cu toate acestea încă simt un miros neplăcut în gură ar trebui să încerce să folosească o periuţă pentru limbă pentru a îndepărta depozitele şi placa bacteriană acumulate la nivelul limbii.

Sursa: comunicat de presa Colgate-Palmolive